rose planten en bloemen
planten en bloemen

Planten en bloemen

Planten en bloemen vormen het belangrijkste element voor iedere tuin. Geen terras, gazon of vijver is compleet zonder planten en bloemen die de tuin sfeer geven en tot een volwaardige tuin maken. De keuze voor planten en bloemen is persoonlijk maar ook afhankelijk van de ligging van de tuin en de grondsoort. Sommige planten houden van zon terwijl schaduwplanten hier juist niet van houden. De ene plant heeft graag een vochtige bodem, terwijl een andere plant het beste zal gedijen op een droge zandgrond. Ook de temperatuur is van belang om bomen, struiken, planten en bloemen een goede groei te bieden. In het tuinontwerp nemen we al deze zaken mee om een mooie tuin te krijgen vol prachtige planten en bloemen.

Planten en bloemen geven stijl aan iedere tuin

Planten en bloemen zijn sfeerbepalend voor de tuin. Het kiezen van planten en bloemen is leuk, je gaat nadenken over alle aspecten van de tuin. Kleur, vorm en licht spelen een rol, maar ook aspecten als kindvriendelijk, tuinonderhoud en vogels in de tuin komen aan bod. Bovendien is planten en bloemen kiezen voorruit denken; de tuin ziet er mooi uit in de zomer, maar ook in de lente is het goed om bloemsoorten te kiezen die vroeg bloeien, in de herfst mooie zaden krijgen en planten die in de winter groen blijven. Een groenblijvende boom, een groenblijvende heester of een compleet groenblijvende haag maakt juist het verschil in de winter. Praecox hoveniers houdt hier rekening mee en draagt er zorg voor dat de tuin er in ieder seizoen mooi uit blijft zien. Ook kijken we naar tuinelementen als een vuurplaats of vuurkorf, overkapping of tuinhuis waardoor het tuinplezier in de winter niet minder hoeft te zijn dan in de zomer.

Soorten planten en bloemen

Er zijn tal van verschillende soorten planten en bloemen, teveel om op te noemen. Een aantal populaire planten en bloemen zetten we hier op een rijtje, zo heb je een beeld van wat je zoal kunt kiezen. Je kunt ook hierboven je tuinwens invoeren om een lijst met specifieke planten en bloemen passend bij jouw wensen te ontvangen.

Rododendron

De rododendron is een bijzonder populaire struik. Bekend van prachtige tuinen rondom landhuizen en kastelen spreken deze bloeiende struiken tot de verbeelding. Het is bovendien een groenblijvende heester waardoor ook in de winter deze struiken mooi blijven.

Rozen

Een rozentuin is mooi, de bloemen in verschillende kleuren verkrijgbaar vindt je terug in veel verschillende tuinen. Er bestaan zelfs hele rozentuinen waarbij een complete tuin gecreƫerd wordt van verschillende rozen. Prachtig maar let wel op het tuinonderhoud, rozen snoeien is veel werk.

Klimplanten

Er zijn tal van klimplanten, denk aan clematis, klimop of wingerd. Je hebt klimplanten met bloemen, groenblijvende klimplanten en eenjarige klimplanten. Een klimplanten pergola is een manier om klimplanten tot hun recht te laten komen en een prachtig element voor een terras of boven een tuinpad.

Tulpen

Zoals eerder al besproken is een tuin mooi houden in de verschillende seizoenen een uitdaging. Met het wisselen van de seizoenen ontstaat telkens een unieke tuin. In de lente zijn tulpen een van de vroegbloeiers. Je krijgt meteen dat lente gevoel, zeker in combinatie met andere bloembollen als sneeuwklokjes, narcissen en krokussen ontstaat direct na de winter alweer een mooie bloementuin.

Bodembedekkers

Bodembedekkers maken het tuinonderhoud makkelijker. Onkruid krijgt minder kans en de grond hoeft niet geschoffeld of bewerkt te worden. Eigenlijk kunnen veel tuinplanten als bodembedekker gezien worden, maar de een biedt dat net wat meer dan de ander. Echte bodembedekkers zijn onder andere maagdenpalm, siergras, vrouwenmantel, steenbreek en vetkruid. Maar ook kruiden kunnen ideaal dienen als bodembedekker, denk aan tijm, salie en munt. Deze kruiden bedekken niet alleen de bodem maar zijn ook heerlijk te gebruiken in de keuken.

Planten en bloemen in de tuin

Naast planten en bloemen zijn struiken, heester en bomen onderdeel van het tuinontwerp. Ook hierin zijn tal van soorten, ieder met specifieke eigenschappen. Op de pagina over bomen vind je meer informatie over bomen in de tuin. Ook over struiken en heesters hebben we een aparte pagina.

Tijdens het maken van het tuinontwerp en tijdens de tuinaanleg zal de hovenier van hoveniersbedrijf Praecox je meer vertellen en laten zien over de verschillende planten en bloemen.

Loading...