tuinontwerp maken
tuinontwerp tuinidee

Tuinontwerp

Je hebt in een tuinontwerp  de ruimte om jouw tuinideeën tot bloei te laten komen. Zeker wanneer je met meerdere mensen het tuinontwerp gaat maken, heeft iedereen zijn eigen tuin idee voor de ideale tuin. Het doel van het tuinontwerp is dan maximaal tuinplezier voor iedereen. Van een vijver tot een bloementuin of moestuin, voor een mooie tuin is het goed om met een tuinontwerp te starten. Het resultaat is de perfecte tuin waarin iedereen zich prettig voelt. Een tuin die er in alle seizoenen mooi uit ziet. Tuin ontwerpen kunnen variëren van gedetailleerd tot simpel, de volgende aandachtspunten kom je in ieder tuinontwerp tegen:

 • Tuinaanleg: Welke elementen wil je in de tuin, denk bijvoorbeeld aan vijver, moestuin, tuinhuis of sierbestrating.
 • Planten en bloemen: Welke planten en bloemen groeien er in jouw ideale tuin.
 • Ligging: Waar schijnt zon en wat is een goede plek voor schaduwplanten.
 • Tuinonderhoud: Wil je een makkelijke tuin of hou je van tuinieren en tuinonderhoud.
 • Seizoenen: Tuinen zijn in de zomer mooi, maar in de herfst en winter wil je ook van je tuin kunnen genieten.

Tuinontwerp van hoveniersbedrijf Praecox

Hoveniersbedrijf Praecox neemt bovenstaande aandachtspunten mee in het maken van het tuinontwerp. Het tuinontwerp maak je samen met ons, hierdoor wordt het vanaf het begin al je ‘eigen’ tuin. Jij of jullie geven aan hoe je ideale tuin eruitziet, welke elementen in je tuin aanwezig zijn en welke stijl je voor ogen hebt. Wij gaan met onze expertise op het gebied van tuinaanleg en beplanting invulling geven aan waar welke planten en bloemen het beste zullen groeien, hoe de ligging van de tuin het beste gebruikt kan worden en we gaan een stappenplan maken voor de uitvoering van de tuin.

Planten en bloemen in het tuinontwerp

In een tuinontwerp kijken we naar de ligging van je tuin om te bepalen waar het beste welke planten en bloemen zullen groeien. Sommige planten houden van zon, andere doen het beter in de schaduw. Ook de grondsoort en bodemvochtigheid is bepalend voor welke plant op welke plaats het best tot zijn recht komt. Wanneer dit bepaald is kijken we naar combinaties van planten die visueel een mooie tuin maken. Op deze manier zoeken we bloemen bij elkaar die een harmonieus geheel vormen en planten die er zorg voor dragen dat de tuin mooi is in ieder jaargetijde. Zo kun je het hele jaar van de tuin genieten.

Tuinelementen in het tuinontwerp

Het belangrijkste aspect van de tuin is tuinplezier; in een perfecte tuin voelt iedereen zich thuis. Bij het tuinontwerp kijken we in grote mate naar de tuinelementen die gebruikt gaan worden in het dagelijks leven. De 10 belangrijkste elementen in de tuin:

 1. Terras, onmisbaar voor een tuin met een hoog tuinplezier;
 2. Gazon, buurmans gras hoeft niet groener te zijn;
 3. Sierbestrating, niet alleen handig voor schone schoenen maar ook een sfeermaker;
 4. Vijver, water geeft een extra dimensie aan een tuin;
 5. Haag planten, hiermee creëer je een knusse, besloten tuin;
 6. Moestuin en fruitbomen, grootschalig of kleinschalig, eten uit eigen tuin is altijd erg geliefd;
 7. Tuinhuis, schuur of overkapping, handig voor opbergen van spullen;
 8. Verlichting, ’s avonds genieten van je tuin;
 9. Schommels, trampoline, zandbak en ander speelplezier voor de kinderen;
 10. Vuurplaats, niet alleen op zomeravonden maar juist ook in de herfst en winter vergroot een vuurkorf het tuinplezier enorm.

Dit waren de 10 belangrijkste tuinelementen, natuurlijk zijn er meer, in onze lijst met tuinelementen vind je de complete lijst om inspiratie op te doen voor jouw ideale tuin. Naast tuinelementen is de stijl van de tuin belangrijk, de stijl van de tuin zorgt dat de tuin een geheel wordt.

Een tuinstijl kiezen

Tijdens het maken van je tuinontwerp kies je planten en bloemen, elementen en sierbestrating. Om de tuin goed tot zijn recht te laten komen en een samenhangend geheel te vormen, wordt voor een tuinstijl of combinatie van tuinstijlen gekozen. Denk aan klassiek, modern, landelijk of bijvoorbeeld een Japanse tuin. Met de tuinstijl wordt de sfeer in de tuin gekozen, een belangrijke stap. Lees hier meer over de verschillende tuinstijlen.

Loading...