moestuin tomaten
japanse tuin vijver
japanse tuin

Tuinen

Tuinen vind je in verschillende soorten. Elke tuin heeft een eigen stijl en een eigen sfeer. In prachtige tuinen komt alles tot zijn recht en vormen de verschillende tuin-elementen een mooi geheel. Maar hoe bereik je nu zelf dat jouw tuin een geheel vormt en dat ook jouw tuin zo’n prachtige tuin is? Hoveniersbedrijf Praecox kan je hierbij helpen. Onze hoveniers kunnen iedere stijl tuin verwezenlijken. We maken een tuinontwerp waarin jouw tuinwensen tot uiting komen. Wij adviseren je in hoe een tuin gecreëerd kan worden met maximaal tuinplezier voor iedereen. In de fase van tuinaanleg kunnen wij ieder tuinelement aanleggen, van het gazon, het terras en de sierbestrating tot het planten van bloemen, planten, struiken en bomen. Ook het bouwen van schuur, tuinhuis, overkapping of pergola is mogelijk. We hebben in ons decennia lange bestaan vrijwel iedere soort tuin aangelegd in iedere stijl. Een vijver met fontein, Japanse tuin, Italiaanse tuin, verticale tuin of moestuin; wij kunnen het voor je realiseren. Op onze website vind je voorbeelden van de verschillende tuinen, hiermee kun je tuinideeën op doen waarmee we straks jouw eigen tuin gaan realiseren.

Een tuin die bij je past

Welke tuin past bij mij? Dit is een vraag die we regelmatig krijgen en waar we geen standaard antwoord op hebben. Voor iedereen is zijn of haar ideale tuin weer anders. De wensen die aan de tuin gesteld worden zijn zelfs voor de verschillende mensen die vaak in de tuin zullen zijn weer anders. Je tuin is een weergave van wie je zelf bent en de dingen die jij leuk vindt in het leven. Hierdoor ontstaat een combinatie van verschillende delen van de tuin die samen een eenheid vormen.

Een voorbeeldje van tuinplezier:

Jos houdt van koken, in zijn tuin hebben wij naast de keuken een kruidentuin gemaakt die overloopt in de moestuin. Anja mag graag tuinieren maar laat de moestuin aan Jos over, ook zit Anja graag met een boek of een tijdschrift in de zon. We hebben naast de moestuin een border van bloemen gemaakt die het terras omzomen. Boven het terras is een pergola die voldoende zon doorlaat maar wel schaduw biedt waardoor het niet te warm wordt. Anja kan heerlijk op het terras zitten waarbij de bloemen een prettige geur verspreiden. Jos hoeft voor de kruiden niet meer naar de winkel maar plukt ze in zijn tuin. En hij kan in zijn moestuin zelf groente kweken.
Jos en Anja hebben twee kinderen, Bart is 4 jaar en Aniek is 15. Hoveniersbedrijf Praecox houdt in het tuinontwerp ook rekening met de kinderen, ook zij zullen de tuin op hun manier gaan bewonen. In een tuin waar jonge kinderen komen raden wij een vijver af, zelfs met omheining is een vijver altijd een risico. In de kindvriendelijke tuin van Jos en Anja vindt je wel bessenstruiken, frambozen en aardbeien. Er is een loungebank in de tuin waar Aniek graag zit en een vuurkorf waardoor de familie ook op de koele dagen en op een zomeravond veel tuinplezier heeft.

In bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat met iedereen die in de tuin een tuinbewoner is, rekening gehouden wordt bij het ontwerpen van de tuin. Een ideale tuin is: sommige dingen wel en sommige dingen niet kiezen. Ook bewust kiezen wat je niet in de tuin wilt hoort erbij.

Japanse tuin

Een deel van jouw tuin omtoveren tot Japanse tuin is erg populair. Een exclusieve sfeer met planten als bamboe en sierbestrating van natuursteen geven rust. Kleur, vorm en harmonie spelen een rol bij het ontwerp van de Japanse tuin. In een Japanse tuin zijn er paden. En in de Japanse tuin is er  water in een beekje of vijveraanwezig. Bruggetjes en oevers geven de tuin vorm. Laat onderstaande voorbeelden je inspireren voor jouw tuin.

Vijvertuin

Een vijver zit vol leven; kikkers, salamanders en tal van andere beestjes wonen in en om het water. Een vijver trekt insecten als waterjuffers en libellen aan. Je hebt voor je vijver tal van keuzes in planten en bloemen, zowel rond de vijver als waterplanten voor in de vijver. Een terras of houten vlonder of stijger kan een lekkere zithoek worden. Zet er een loungebank neer en je hebt een prachtige plek in de tuin om heerlijk te genieten. Meer over verschillende vijvers en vijvers aanleggen lees je op de pagina over vijvers.

Moestuin

In het voorbeeld al kort even genoemd, de moestuin, geeft een extra dimensie aan jouw tuin. Je krijgt een eetbare tuin en ontwikkeld je hierdoor in de keuken. Ooit aardappels zelf uit de grond gehaald of verse broccoli gegeten? Ook hier spelen de seizoenen een belangrijke rol. Wat moet je wanneer oogsten? En hoe kun je nu die grote sappige tomaten kweken? Hier helpen wij u graag mee. Bovendien zorgt de planning van de moestuin ervoor dat je in de lente al vroeg je eerste oogst hebt en zelfs in de winter nog uit je eigen moestuin kunt eten. Denk aan een stamppot boerenkool met verse boerenkool waar net de vorst overheen geweest is. Heerlijk! Lees meer over de voordelen van een moestuin of van een kruidentuin.

Loading...