waterlelie
visvijver
planten valeriaan

Vijver

Vijvers zijn enorm populair! Of het nu een zwemvijver is of een natuurlijke vijver, hoveniersbedrijf Praecox heeft inmiddels al heel veel vijvers mogen aanleggen. We hebben ze met vijverfolie gemaakt, met een vijverbak aangelegd of met een strak gemetselde rand; we kunnen ons met recht vijverspeciallist noemen.

Bij een vijver aanleggen komt heel wat kijken en per object verschilt dit. Een zwemvijver aanleggen vereist een andere aanpak dan de aanleg van een natuurlijke vijver. Ook over het onderhoud dient nagedacht te worden. Alg in de vijver komt vaak voor en is meestal niet gewenst, doorstroming van het water met een vijverpomp en vijverfilter houdt het water schoon. Van de aanleg van de vijver in jouw tuin tot het onderhoud en van tuinontwerp tot tuinaanleg, in iedere stap helpt hoveniersbedrijf Praecox jouw vijver perfect te maken.

Vijver aanleggen

Bij de nieuwe vijver aanleggen komt meer kijken dan alleen een gat in de grond graven. Onze hoveniers gaan samen met jou kijken naar de wensen. Wil je een zwemvijver? Of een  natuurlijke vijver? En welke planten zou je willen? Heb je al over vijvervissen nagedacht? Iedere plant en iedere vis heeft een bepaalde diepte nodig. Van te voren hierover nadenken is cruciaal om de vijver te krijgen die jij wilt. Ook de keuze voor een vijverfilter of vijverpompen hangt af van de grote van de vijver. Voor een mini-vijvertje kun je met een andere vijverpomp toe dan voor een grotere vijver. Tijdens het ontwerp komt ieder aspect voorbij. Na het ontwerp gaat de schep in de grond en gaan we de vijver aanleggen.

Vijverplanten en waterplanten

Vijverplanten: Je vijver inrichten is bij het ontwerp al voorbij gekomen, we hebben gekeken naar de bewoners van je vijver; vijvervissen, kikkers, salamanders, etc. en naar de vijverplanten en de  waterplanten. Ook zijn er veel opties voor de planten rond de vijver, in de vijver en op de vijver zoals waterlelies. Vijverplanten zijn niet alleen mooi maar zorgen er ook voor dat je helder water houdt. Je hebt keus uit waterplanten en oeverplanten. Bij de vijver aanleg houden we rekening met de verschillende planten; iedere plant heeft voorkeur voor een bepaalde diepte. Bijvoorbeeld de populaire waterlelie kan niet in een ondiepe vijver.

Top 5  geliefde planten voor aan de oever van de vijver:

  1. Iris, grote smalle bladeren met gele of witte bloemen;
  2. Spirea, vormt een haag wat witte bloemen;
  3. Pijlkruid, deze groene bladeren in pijlvorm groeien op de watergrens;
  4. Zwanenbloem, een echte moerasplant die op de watergrens het best tot zijn recht komt;
  5. Dotterbloem, ook in het wild kom je deze vijverplant tegen, kenmerkend is de grote bos gele bloemen.

Waterplanten: Waterplanten houden het water mooi helder en zijn bovendien een prachtige manier om de vijver een extra dimensie te geven. Belangrijk voor de vijver zijn de zuurstofplanten, deze geven direct zuurstof af aan het water.

De 3 meest bekende zuurstofplanten voor in het water zijn:

  1. Glanzend fonteinkruid, mag niet ontbreken in een vijver aangezien deze waterplant perfect zuurstof afgeeft;
  2. Waterpest, deze plant is prachtig groen van kleur;
  3. Bronmos, deze plant zul je niet vaak zien aangezien de waterplant laag op de bodem groeit maar vervult een duidelijk zichtbare functie: bronmos helpt algen te voorkomen.

Iedere vijver en iedere locatie zal een andere aanpak en ander gamma aan vijverplanten en waterplanten vereisen. Neem contact op met onze hoveniersbedrijf om vrijblijvend advies in te winnen over de mogelijkheden voor jouw perfect vijver. We kunnen je voorbeelden laten zien, of komen graag langs om ter plekke de situatie te bekijken.

Loading...